Ben jij klaar voor een grote schoonmaak? Minstens eenmaal per jaar de grote klusjes aanpakken in en rond de woning zorgt ervoor dat alles weer blinkend schoon is. Maar het zorgt er ook voor dat jouw huis langer in goede staat blijft! Zo voorkom je bijvoorbeeld lekkages wanneer je regelmatig aan de slag gaat met dakgoot schoonmaken. In dit artikel delen we de meest essentiële klusjes die je niet moet vergeten.

1. Schoonmaken van de dakgoot

Een klus die vaak over het hoofd gezien wordt is het schoonmaken van je dakgoot. Maar het is belangrijk om dit wel te doen. Wanneer er veel bladeren, takken en ander vuil in de dakgoot belanden kan deze verstopt raken. Een verstopte dakgoot kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid in en om de woning. Het zorgt voor verschillende soorten waterschade, zoals houtrot, schimmel en lekkages in huis. Begin dus direct met het aanpakken van de dakgoot als je dit al een tijd niet hebt gedaan!

2. Ontdooien van de koelkast en vriezer

Een ander klusje dat vaak wordt uitgesteld is het ontdooien van de koelkast en vriezer. Door de koelkast en het vriesvak te ontdooien werkt de machine weer een stuk beter. De koeling is hierdoor weer optimaal. Zo werkt het apparaat zuiniger en gaat hij een stuk langer mee, dus uiteindelijk is dit alleen maar goed voor je portemonnee. Haal de stekker uit het apparaat en laat het ijs langzaam smelten. Leg genoeg handdoeken neer op de grond, zodat je het water op kunt vangen. Neem ten slotte alles nog even goed af met een doekje als het ijs weg is. 

3. Pak de wasmachine aan

Als je de wasmachine vaak gebruikt kan er vuil in ophopen, wat voor ongewenste luchtjes kan zorgen. In het ergste geval ruik je dit zelfs terug in je schone was, waardoor je wasgoed nooit helemaal goed schoon wordt. Maak je wasmachine daarom elke maand goed schoon. Dit doe je door een heet wasprogramma op 90 graden te draaien. Zorg dat de trommel leeg is en gebruik een speciaal reinigingsmiddel, zodat de machine weer heerlijk fris ruikt.

4: Schrob je matras schoon

Een matras is ook een onderdeel van de inboedel dat vaak over het hoofd wordt gezien tijdens de schoonmaak. Maar het is aan te raden deze minstens om het half jaar schoon te maken! De toplaag kun je vaak los ritsen en in de wasmachine doen. Losse vlekken kun je behandelen met een sopje van warm water en een scheutje baking soda. Dep dit mengsel op de vlek en laat het even intrekken. Spoel het vervolgens met water schoon en laat het matras op zijn zij staan om goed op te drogen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen